Main Injector Particle Production Deneyi
MIPP deneyine 2004'te katıldığımız zaman sağlanan destekler yalnızca Kompakt Müon Solenoid Deneyi için verildiğinden MIPP deneyine katılmamız en düşük düzeyde oldu. Fazla sorumluluk üstlenemediğimizden ancak Iowa Üniversitesi ile birlikte deneye katıldık. Böyle olmasına karşın SELEX deneyinde kullandığımız telli odacık dedektörlerini elektronik sinyal işleme sistemi ile birlikte getirip MIPP deneyinde kurduk ve çalıştırdık. Deneyin veri topladığı 2005-6 döneminde bu sistemin çalışır halde olmasını sağladık.
MIPP deneyi daha önce katıldığımız SELEX deneyi gibi sabit hedef deneyidir. Ama SELEX deneyinin veri topladığı sabit hedef döneminden sonra Tevatron yalnızca çarpıştırıcı konumunda çalıştığından MIPP deneyine gelen proton demeti daha düşük enerjili ama daha fazla sayıda protonu içeren bir demettir. Bu proton demeti Tevatron'da 1 TeV'e kadar hızlandırılan protonların ön hızlandırmasını yapan ana demet sağlayıcıdan gelmektedir.
Bu deneyin ana amacı nötrino deneylerinde ölçülmeye çalışılan tesir kesitleri gibi büyüklüklerin doğruluğu için bilinmesi gerekli olan pion ve kaon üretim tesir kesiti oranlarını belirlemektir. Nötrino deneyleri Kompakt Müon Solenoit Deneyi gibi şu anda fiziğin en temel sorularını yanıtlamaya çalışmakatadır. Özellikle nötrinoların salınımı yani bir cins nötrinonun başka bir cins nötrinoya dönüşüp dönüşmediğini araştırmaktadırlar.
MIPP deneyinin veri çözümleme çalışmaları henüz verilerin ön elemelerden geçme aşamasındadır. Iowa Üniversitesi ile birlikte veri çözümleme çalışmalarına kısıtlı olarak katılmaktayız.