Site Haritası | İletişim
 
Kompakt Müon Solenoid -Türkiye logo

CASTOR

Grubumuz 2004 yılından bu yana Kompakt Müon Solenoid deneyinde ileri yöndeki fiziği ve ağır iyon çalışmalarını araştıracak olan CASTOR alt dedektöründe çalışmaya başlamıştır.

Kompakt Müon Solenoid deneyinde 14 TeV’lik kütle merkezi enerjisinde çarpıştırılacak olan proton-proton (pp) etkileşmesinden ortaya çıkacak fizik konularının yanı sıra Kompakt Müon Solenoid deneyine iki kalorimetre (CASTOR ve ZDC-Zero Degree Calorimeter) eklenerek ağır iyon çarpışmalarının da incelenmesi planlanmaktadır.  Grubumuz TAEK tarafından desteklenmekte olan “CERN’deki CMS Deneyinde Ağır İyon Çalışmaları” başlıklı projemiz kapsamında CASTOR dedektörü prototipinin yapılandırılması ve test çalışmalarına katılmıştır.

Prototipin denenme çalışmaları iki aşamada gerçekleşmiştir.

Birinci aşamasında, prototipin yüzey taraması ve enerji taraması yapılmış ve hem elektromanyetik kalorimetre hem de hadronik kalorimetre için sekiz adet 4’lü Avalanche Photo Diod (APD) denenmiştir.

Denemelerin ikinci aşamasında elektromanyetik kalorimetrede kullanılan dört adet 4’lü APD yerine, ikisi 6’lı APD ve bir adet Rus yapımı ve bir adet Japon Hamamatsu olmak üzere iki adet Photo Multiplier Tube (PMT) denenmiştir. Bu aşamada da yine prototipin yüzey taraması ve enerji taraması gerçekleştirilmiştir.

Denemelerin her iki aşamasında da yer alan grubumuz elemanları elektronlarla yapılan yüzey ve enerji taramasında alınan verilerin ayrıntılı analizlerini yapmıştır.

CASTOR dedektörünün Hamamatsu firması tarafından üretilen fototüplerinin kuantum verimlilik, kazanç, gürültü, doğrusallık ve yanıtlama zamanı gibi bazı parametrelerinin deney ölçütlerini sağladığından emin olmak için dedektöre takılmadan önce bu tüpler bölümümüzde bir DPT projesi ile kurulan Yüksek Enerji Fiziği Laboratuarında denenmektedir. Ölçümleri tamamlanan 34 tanesi, dedektöre monte edilmek üzere CERN’ e geri yollanmıştır.