Site Haritası | İletişim
 
Kompakt Müon Solenoid -Türkiye logo

Büyük bir deney nasıl işler

Kompakt Müon Solenoid Deneyi gibi büyük sayıda bilim insanını ve bir çok karmaşık aletleri içeren deneylerin çalışması da büyük bir şirketler topluluğunun çalışmasına benzer. Tabii burda amaç hep birlikte bilimsel bir çalışma yapmaktır. Mali katkı sayfasında açıkladığımız gibi kurulan bir deneyin işletilmesi ancak deneyin kurulması için çalişmış üyelerin çabalarıyla mümkündür.

Genelde ortakçalışmalarda konuyu ortaya atan ve ilk girişimde bulunanlardan biri o ortakçalışmayı da yönetir. Bu kişi deneyin sözcüsüdür. Deney için parasal destek sağlayan kuruluşlar ve deneyin yapılacağı laboratuarda deneyin savunmasını da deney sözcüsü yapar. Kompakt Müon Solenoit gibi büyük deneylerde deney sözcüsü ortakçalışma yönetim kurulu tarafından seçilir. Bu kurulda genelde her üniversite grubunun bir temsilcisi bulunur. Kompakt Müon Solenoid Ortakçalışma Kurulunda bir üniversite temsilcisinin herhangi bir oylamada oy kullanması için temsil ettiği grubun en az beş doktoralı elemanı olmalıdır. Bu kurulda şu anki üniversite temsilcilerimiz Boğaziçi Üniversitesi adına Prof. Dr. Erhan Gülmez, Çukurova Üniversitesi adına Prof. Dr. Gülsen Önengüt ve ODTÜ adına Doç. Dr. Meltem Serin Zeyrek'tir.

Ortakçalışma grubuna ek olarak Finans, Yürütme gibi kurullar, konferans, yayın gibi komiteler de bulunmaktadır. Finans Kurulunda TÜBİTAK ya da TAEK ile Deney arasındaki iletişimi sağlamak için bir temsilcimiz olması gerekmektedir. Bu kuruldaki temsilcimiz de ODTÜ'den Prof. Dr. Ramazan Sever'dir. Deneyin Hadron Kalorimetresi, Elektromanyetik Kalorimetre gibi kısımlarında da ayrıca bazı kurullar ve komiteler bulunmaktadır.

Kompakt Müon Solenoid'de Emek katkımız

Kompakt Müon Solenoid Deneyi'ndeki üç Türk grubunun deneye yaptığı iş gücü katkıları daha çok HCAL denilen Hadron Kalorimetresinde özellikle de bu kalorimetrenin HF ileri hadron kalorimetresinde yoğunlaşmıştır. Buna ek olarak, gene yoğunlukla Hadron Kalorimetresini ilgilendiren konularda, veri çözümlemeye hazırlık amacıyla ve fizik konularını anlamak için simulasyon çalışmalarına katılmaktayız. Her bir grubun katkısı kendi sayfasında ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.