TÜBİTAK'ın imzaladığı anlaşmalar
TÜBİTAK,Türk gruplarının Kompakt Müon Solenoid deneyine girmeye başladığı 1996 yılından sonra başlayan karşılıklı görüşmeler sonucu deneye dedektörün yapımı için 1 Milyon CHF ile katkıda bulunmayı kabul etmiş ve bu taahhütünü ilgili anlaşmayı (MOU)imzalayarak resmileştirmiştir. Bu katkının %30'u genel olarak mıknatısın yapımına ve %70'i ise HF alt dedektörünün yapımına ayrılmıştır. Bu anlaşma 2007 yılında sona ermiştir. (Dedektörün yapılması için öngörülen bütçe yaklaşık 500 milyon CHF'dir.)
Kur farklarından ve beklenmeyen başka sorunlardan dolayı dedektörün yapım bütçesi umulanın üstüne çıkmış ve bu ek miktar (yaklaşık 45 milyon CHF) dedektörün yapımına katkıda bulunanlara belli miktarlarda paylaştırılmış ve TÜBİTAK payına düşen 58 bin CHF'yi ilgili anlaşmayı (MOUCTC) imzalamadan önce ödemiştir.
Daha sonra dedektörün yapımı bitmeye yaklaşırken ortaya çıkan alt dedektörlerin bakımı, işletilmesi ve olabilecek onarımları için düşünülen bütçenin kaynağını saptamak üzere yapılan görüşmeler sonucunda bu bütçenin grupların doktoralı eleman sayısıyla doğru orantılı olarak ülkelere paylaştırılması kabul edilmiştir. TÜBİTAK ilgili anlaşmayı (M&O-MOU) 2004 yılında imzalamıştır. Doktoralı eleman başına düşen miktar 2006 yılında 6 bin CHF civarındaydı. Bu anlaşma tarafların karşılıklı uzatma hakkı saklı kalmak üzere 2011 yılına kadar yürürlüktedir.
(MOU, MOUCTC ve M&O-MOU anlaşma metinlerinin pdf dosyalarını burdaki ya da yukardaki linklere tıklayarak indirebilirsiniz.)